GİMDES Helal Gıda Platformu nedir ne iş yapar?

Reklamlar

GİMDES nedir? Ne iş yapar, hakkında bilgiler

Helal Gıda platformu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği GİMDES, 2005 yılından beri çalışmalarını devam ettirmektedir.

Çalışmalarında öncelikle toplumun bu konulardaki bilinç düzeyini artıracak eylemlere ağırlık vermiş, iletişim kaynaklarının her çeşidini kullanmaya özen göstermiştir.

GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği) ve bu derneğe bağlı İktisadi İşletme Kurumu (GİMDES Helal Ürünleri Araştırma Enstitüsü) ülkemizde sağlıklı yaşamın temel unsuru olduğuna inanılan helal ve sağlıklı ürünleri araştırma ve sertifikalandırma çalışmaları yapmak üzere kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. İlgi alanı olarak gıda, kozmetik ve sağlık ürünlerini kapsamaktadır.

GİMDES temel çalışma işlevi olarak, katkı maddelerinin ve endüstriyel gıda maddelerinin ‘Helal mi, Haram mı?’ sorusuna kesin ve tam cevap verebilmek için ciddi çalışmalar ve araştırmalar gerçekleştirmektedir. Bunun için, İslam ilim adamları, doktorlar, gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri, veterinerler ve kimyagerlerden oluşan Müslümanlarla işbirliği yaparak, gerekli hükümleri ortaya koymaktadır.

Ülkemizde üretilen veya ithal edilen ürünlerin ve bunların üretiminde kullanılan katkı maddelerinin denetimini ve Helal Sertifikalama çalışmalarını yürüterek Gıda ve ihtiyaç maddeleri, temizlik ve kozmetik ürünleri, ilaç ve diğer sağlık malzemeleri üreticilerinin ürünlerinin sertifikalandırılmasını yapmak, uygun olanlara “GİMDES Helal Gıda ve Helal Sertifikası” vermektir.

“Gıda”, “ilaç”, “sağlık malzemeleri”, “temizlik ürünleri”, “kozmetik mamulleri”, “helal”, “haram”, “beslenme”, “ihtiyaç maddeleri” vb. konularda bilimsel ve akademik inceleme ve araştırmalar yapmak, yaptırmak, “Gıda ve Beslenme Sözlüğü” hazırlamak ve bu alandaki gelişmeleri izlemek, değerlendirmek, müdahil olmak, etkilemek ve sonuçları kamuoyuna ve ilgililere duyurmak.

“Gıda Kontrol, Denetim ve Genetik Araştırma Akademisi’nin ve bu akademi çerçevesinde ve bu akademiye zemin oluşturmak için laboratuvarlar, test ve tahlil merkezleri, inceleme ve denetim birimleri kurulması için çalışmalar yapmak; bu amaçla Gıda Genetik Araştırma Laboratuvarı’nın kuruluş çalışmalarını başlatmak.

Uluslararası niteliğe sahip Helal ürünler konularında uzman, danışman, denetçi niteliklerinde teknik eleman yetiştirecek ve İngilizce tedrisat yapacak bir Meslek Yüksek Okulu açma çalışması yapmaktadır.

Helal Gıda Platformu'nun ön plana çıkartılması ile Sivil Toplum kuruluşları arasında dayanışma oluşturulması ve halkın bilinçlendirilmesi için seminer ve konferans verilmesine yönelik çalışmalar da bulunmaktadır.

Bununla birlikte GİMDES, gıda maddeleri, temizlik ve kozmetik ürünleri ile ilaçlar gibi temel ihtiyaç maddeleri hakkında bireysel ve toplumsal duyarlılıkları geliştirip, bu maddeler üzerinde kontrol ve denetim sağlayarak, bunların sertifikalandırılmasını gerçekleştirecek çalışmaları planlamaktadır. Bu hususta gerektiğinde her türlü sosyal, siyasal, iktisadi, kültürel, sanatsal, düşünsel, ticari, eğitimsel ve benzeri faaliyetlerde bulunmaktadır.

GİMDES Helal Gıda Platformu İletişim Bilgileri:
TEL : +90 212 438 33 18 (PBX) | 212 671 67 68 – 69 | 212 671 79 19
FAKS : +90 212 438 33 19 | E-Posta/mail: irtibat@gimdes.org

http://sorular.gimdes.org üzerinden sorularınızı ulaştırabilirsiniz.
Mesai çalışma saatleri: Pazartesi – Cumartesi 8:30 – 17:30 dir.
Fıkhi konularda danışmak için Cumartesi günleri saat 12’den – 15:00’e arası